top of page

Βελιγράδι: Ταξίδι στη πιο συναρπαστική πρωτεύουσα των Βαλκανίων



Καστροπολιτείες και γοητευτικά κτίρια. Ιστορία «χαραγμένη» στους δρόμους και τα πράσινα τοπία πλάι στους μεγαλύτερους ποταμούς της Ευρώπης. Διασκέδαση, μποέμ πεζόδρομοι, hipster στέκια και βαλκανικό φολκλόρ.
Αν δεν σας φτάνουν όλα τα παραπάνω για να μπείτε στον πειρασμό να γνωρίσετε από κοντά το «μωσαϊκό» του Βελιγραδίου, σας έχουμε έναν παραπάνω λόγο, να ξανασυστηθούμε με τη «Λευκή Πόλη», μέσα από τα 10 κορυφαία της αξιοθέατα, και όχι μόνο! Ανακαλύψτε την «ψυχή» του Βελιγραδίου...

Το Kalemegdan


Πνιγμένο στο πράσινο, το πάρκο του παλιού Φρουρίου της πόλης είναι η «καρδιά» του Βελιγραδίου. Το Κάστρο με τους πύργους, τις οχυρώσεις, τις ερπύστριες αλλά και τα όμορφα γεφυράκια και τα πλακόστρωτα που φιλοξενούν υπαίθριες εκθέσεις, ατενίζει από ψηλά το σημείο όπου ενώνονται οι δύο ποταμοί της πόλης, ο Δούναβης και ο Σάβας. Στις κατάφυτες διαδρομές μέσα στην Ακρόπολη, θα συναντήσετε παιδιά που κάνουν βόλτες με το γραφικό τρενάκι, ιστορικούς ναούς, τον ζωολογικό κήπο του Βελιγραδίου, καθώς και το Στρατιωτικό Μουσείο, τα εκθέματα του οποίου θέλουν να θυμίσουν στον επισκέπτη ότι δεν πάνε πολλά χρόνια από τότε που οι οβίδες και τα τανκς… δεν ήταν απλώς εκθέματα.


Η Knez Michailova


Η Knez Michailova είναι η βασική αρτηρία ολόκληρης της πόλης του Βελιγραδίου. Η πιο ευρωπαϊκή λεωφόρος συνιστά μια πεζοδρομημένη περαντζάδα γεμάτη εμπορικά καταστήματα, μουσικούς του δρόμου, καστανάδες και φούρνους με λαχταριστά σέρβικα εδέσματα – ακολουθήστε το ανέμελο πλήθος μέχρι το τέλος της διαδρομής, στην όμορφη πλατεία Δημοκρατίας.

Τα ερείπια του βομβαρδισμού


Το θλιβερό κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας. Ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο, δέχθηκε τους νατοϊκούς βομβαρδισμούς κάτι παραπάνω από μία δεκαετία πριν, διατηρήθηκε ακριβώς έτσι, με τα χαλάσματα, τους ορόφους που λείπουν, τις στραπατσαρισμένες προσόψεις και τα ίχνη από τις οβίδες εμφανή, ως υπενθύμιση της αγριότητας του πολέμου. Η πρόσφατη Ιστορία που γράφτηκε στα Βαλκάνια άλλωστε είναι αυτή που άλλαξε την στάση των κατοίκων του Βελιγραδίου απέναντι στη ζωή: Αυτή που την θέλει να συνεχίζεται κανονικά, και πλάι στα χαλάσματα να περπατούν άνθρωποι χαμογελαστοί, άνθρωποι που μετά τα «παθήματα» αποφάσισαν να απολαύσουν στο έπακρο την καθημερινότητά τους.

Ο Άγιος Σάββας



Ένας από τους μεγαλύτερους ορθόδοξους ναούς στον κόσμο και γενικότερα ένα από τα μεγαλύτερα θρησκευτικά κτίσματα. Ο ναός είναι αφιερωμένος στον Άγιο Σάββα, ιδρυτή της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, χτισμένος στο οροπέδιο Vračar στο σημείο που αποτεφρώθηκαν από τους Οθωμανούς τα λείψανα του αγίου. Λόγω της θέσης του ο ναός του Αγίου Σάββα κυριαρχεί στον ορίζοντα του Βελιγραδίου και αποτελεί το πιο μνημειώδες κτίριο της πόλης.

H Skardarlija


Λίγα λεπτά περπατήματος μακριά βρίσκεται η «Μονμάρτη» του Βελιγραδίου. Αποκαλούμενη και «Bohemian Quarter», η γειτονιά της Skardarlija είναι το πιο γραφικό κομμάτι του ιστορικού κέντρου, του λεγόμενου Stari Grad. Οι βόλτες ξεκινούν από την οδό Skadarska, το πλακόστρωτο δρομάκι όπου σύχναζαν οι λογοτέχνες του περασμένου αιώνα, και που τώρα φιλοξενεί σερβικά ταβερνάκια, λουλουδιασμένα μπαλκόνια και χαριτωμένες αυλές για να απολαύσετε τον καφέ σας α λα Αμελί.

Το νησί Ciganlija


Μια πλαζ μέσα στην σερβική πρωτεύουσα; Κι όμως, η τεχνητή παραλία του νησιού Ada Ciganlija που διαμόρφωσαν οι δημοτικές αρχές στον Σάβα ποταμό έχει γίνει ένας από τους αγαπημένους προορισμούς στις βόλτες ντόπιων και τουριστών. Στο καταπράσινο νησάκι μας υποδέχεται η επιβλητική γέφυρα Ada, το νέο σύμβολο της πόλης, ενώ στην «ενδοχώρα» του μικρού νησιού συναντάμε από ξαπλώστρες στην τεχνητή αμμουδιά μέχρι γήπεδα για paintball και εγκαταστάσεις για bunjee jumping ή rafting. Φυσικά, δεν λείπουν τα –ελαφρώς ρετρό και φολκλόρ- καφενεία για την απαραίτητη στάση ανεφοδιασμού.

Το Zemun




Κάποτε ήταν ξεχωριστή πόλη, σήμερα όμως, έχοντας ενωθεί με το Βελιγράδι, αποτελεί το πιο «γήινο» προάστιό του, εκεί όπου θα νιώσετε τους φυσιολογικούς, μη τουριστικούς ρυθμούς της πόλης. Στο Zemun οδηγεί μία γέφυρα και μία καταπράσινη διαδρομή, ιδιαίτερα δημοφιλείς σε όσους αγαπούν την ποδηλασία και το παραποτάμιο τρέξιμο, ενώ στο κέντρο του Zemun θα βρείτε τα απομεινάρια του φρουρίου του 15ου αιώνα και ιστορικά μπαρόκ κτίρια, θέατρα και πλατείες, γεμάτες με μικρά café. Αν πάλι, έχετε όρεξη για ψώνια, επισκεφθείτε το εμπορικό κέντρο Ušće στην είσοδο του προαστίου, το οποίο περιλαμβάνει και αρκετές επιλογές για φαγητό και δραστηριότητες με τα παιδιά.

Ανακαλύψτε το...!

19 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comentarios


bottom of page