top of page

Χαλκίδα: Η πόλη των τρελών νερών

Έγινε ενημέρωση: 12 Σεπ



Η πόλη της Χαλκίδας σας καλωσορίζει με υπέροχα θαλασσινά και ένα μοναδικό παλιρροϊκό φαινόμενο, τα «Τρελά Νερά»

Η πόλη της Χαλκίδας βρίσκεται στη μακρόστενη Εύβοια, το δεύτερο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας... Αλλά δεν χρειάζεται να πάρετε πλοίο για να φτάσετε εκεί. Αντ 'αυτού, υπάρχουν δύο γέφυρες. Η υπέροχη κρεμαστή γέφυρα είναι εντυπωσιακή αλλά η πραγματική μαγεία, τα «τρελά νερά» του Ευβοϊκού κόλπου, φαίνεται καλύτερα από την παλιά γέφυρα της Χαλκίδας λίγο πιο πέρα.
Μπορεί να φαίνεται σαν μια πολύ μικρή παλίρροια για όσους έχουν συνηθίσει στον Ατλαντικό, αλλά αυτό το φαινόμενο δεν παρατηρείται πουθενά αλλού στον πλανήτη. Κάθε έξι ώρες οι παλίρροιες εδώ αλλάζουν κατεύθυνση, για λόγους που η επιστήμη δεν είναι ακόμα σε θέση να εξηγήσει πλήρως.
Εκατοντάδες επισκέπτες έρχονται στη Χαλκίδα σε μια ημερήσια εκδρομή από την Αθήνα, αν και όχι μόνο για να δουν τις παράξενες παλίρροιες. Πιθανότατα, έλκονται από τη ζεστή ατμόσφαιρα, τις καφετέριες και τα μπαρ, τις βόλτες δίπλα στην ακτή και τα νόστιμα θαλασσινά.

Τι να κάνετε στη Χαλκίδα



Διασχίστε τη γέφυρα και καλωσόρισατε στην Εύβοια

Κάτω από την παλιά γέφυρα που συνδέει τη Χαλκίδα με την ηπειρωτική Ελλάδα, θα δείτε κάτι που δεν συμβαίνει πουθενά αλλού στον κόσμο. Κάθε έξι ώρες, τα ρεύματα διογκώνονται και αλλάζουν κατεύθυνση. Αυτή η περίεργη συμπεριφορά οφείλεται κατά κάποιο τρόπο στη βαρυτική έλξη του φεγγαριού και στη διαφορά στη στάθμη της θάλασσας μεταξύ του βόρειου και του νότιου τμήματος του Ευβοϊκού κόλπου, αλλά οι λεπτομέρειες παραμένουν λίγο σκοτεινές.

Περπατήστε κατά μήκος της προκυμαίας με θαλασσινές λιχουδιές

Η ζωντανή παραλία της Χαλκίδας σας προσκαλεί να περπατήσετε ανάμεσα σε ψαράδες, περιπλανώμενους καλλιτέχνες και πλανόδιους πωλητές και στη συνέχεια να καθίσετε για έναν καφέ ή ένα ποτό ανάμεσα σε παρέες ευτυχισμένων φίλων. Η προκυμαία είναι γεμάτη με ταβέρνες, καθεμία με το δικό της στυλ σήμα κατατεθέν. Επιλέξτε αυτό που σας προσελκύει και ανακαλύψτε νόστιμα φρέσκα θαλασσινά. Το βράδυ, τα φώτα της πόλης φωτίζουν τη θάλασσα ενώ απολαμβάνετε ένα κοκτέιλ σε ένα από τα μουσικά μπαρ κατά μήκος της ακτής.



Επισκεφθείτε το κάστρο που κάποτε προστάτευε τη Χαλκίδα

Ώρα για επίσκεψη στο ένα εναπομείναν κάστρο από τα δύο που φρουρούσαν τη Χαλκίδα μέχρι τον 19ο αιώνα. Το κάστρο της Κανήθου, ή Καράμπαμπα αν προτιμάτε, βρίσκεται στην κορυφή του καταπράσινου λόφου της Φούρκας και είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα της περιοχής. Ολοκληρώθηκε το 1684 και αποδείχθηκε ζωτικής σημασίας για την αποτροπή της κατάκτησης της Χαλκίδας από τον Φραγκίσκο Μοροζίνι κατά τη διάρκεια του Τουρκοβενετικού πολέμου που μαινόταν εκείνη την εποχή. Δεν προστατεύει πλέον την πόλη, αλλά εξακολουθεί να έχει την καλύτερη θέα στον κόλπο και την ηπειρωτική χώρα απέναντι.

Οι κρυμμένοι θησαυροί της Χαλκίδας


Αρχαιολογικό Μουσείο Χαλκίδας

Θα σας υποδεχτεί μια ακέφαλη ερμαϊκή στήλη που βρίσκεται στο βενετσιάνικο φρούριο. Στο προαύλιο, θα βρείτε κιονόκρανα, επιτύμβιες στήλες και μεγαλύτερα από τη ζωή αγάλματα από τη ρωμαϊκή εποχή.

Η αρχιτεκτονική

Ανάμεσα στα όμορφα παλιά κτίρια, που θα βρείτε στη Χαλκίδα είναι το Κόκκινο Σπίτι, χτισμένο το 1884. το Σπίτι των Αγαλμάτων, που κατασκευάστηκε από την Εταιρεία Ευβοϊκών Μελετών το 1891. το Δημαρχείο, ένα μείγμα μπαρόκ και ιταλικού εκλεκτικισμού. και το αρχοντικό Κριεζώτη και το αρχοντικό του Καρακώστα.

Τα τζαμιά

Στην πρωτεύουσα της Εύβοιας, θα ανακαλύψετε μια ιστορία που θα σας εκπλήξει. Από τα έντεκα τζαμιά που υπήρχαν στην πόλη, σώζεται μόνο αυτό της οδού Κώτσου, αφαιρέθηκε ο μιναρές του. Το τζαμί του Εμίρη Ζαδέ χτίστηκε τα πρώτα χρόνια μετά την τουρκική κατάκτηση. Μια χαραγμένη επιγραφή στα αραβικά μπορεί να δει κανείς στην είσοδο και στο εσωτερικό υπάρχει μια ωραία συλλογή βυζαντινών ψηφιδωτών και κεραμικών.

Ανακαλύψτε την Εύβοια με LP Travel & Premium Services
4 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comentarios


bottom of page